Galerija naivne umetnosti Kovačica

Claimed Otvoreno
Galerija naivne umetnosti Kovačica
Galerija naivne umetnosti Kovačica
Galerija naivne umetnosti Kovačica
Galerija naivne umetnosti Kovačica
Galerija naivne umetnosti Kovačica
Kontakt informacije
Detaljan opis

Za rođenje naivnog stvaralaštva u Kovačici smatra se 1939. godina, kada bez ikakvog poznavanja akademske konstrukcije slika počinju da slikaju Martin Paluška i Jan Sokol. Nešto kasnije pridružuju im se poznata imena u svetu naive, kao što su Mihal Bireš, Vladimir Boboš, Martin Jonaš i Jan Knjazovic. U to vreme, tematika njihovih slika bila je prilično netipična za Banat-slikali su gondole, romantične zamkove, afričke životinje… Tek 1953. godine, na savet Stojana Trumića, akademskog slikara iz Pančeva, rodonačelnici naive počinju da na svojim delima predstavljaju ono što vide, dišu, osećaju…

O slikarima-seljacima sve se više govori, te se stvorila potreba za otvaranjem galerije. Dana 15. maja 1955. godine, u Kovačici se otvara prva seoska galerija slika u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, koja je svoje prostorije imala u zgradi Doma kulture Kovačica. U septembru 1989. godine, u renoviranom seoskom gazdinstvu, u samom centru Kovačice, otvara se nova Galerije naivne umetnosti.

Tokom ovih plodnih godina rada, kroz galeriju je prošlo pregršt slikara. Njeni najznačajniji predstavnici su Zuzana Halupova, poznatija kao Mama Zuzana i čuveni Martin Jonaš. Njihove slike krase galerije i privatne kuće, možemo s ponosom reći, na svim meridijanima sveta. Trenutno Galerija naivne umetnosti ima 26 članova, nisu svi iz Kovačice, već imamo slikare iz Padine, Pančeva i Opova.

U celini gledano, sadržaji njihovih slika su veoma bogati i raznovrsni. Nostalgične i idilične teme pričaju o prošlosti, životu na ulicama, seoskim dvorištima, radu na poljima, preko ambijentalnih prikaza seoskih soba sa starim ćilimima i predmetima pa sve do slikanja portreta i mrtve prirode. Iako je kod svih osnovna stilska i tematska odrednica vezana za narodni običaj odnosno folklor, selo i zlatnu banatsku ravnicu, svaki od slikara u sebi nosi autenričnost, jedinstvenost ili po motivu, ili po likovnom izrazu, svaki od slikara je pronašao originalno slikarsko pismo i prepoznatljiv je po svom rukopisu.

Tradicionalno, svake godine u oktobru mesecu, proslavlja se manifestacija poznatija kao Kovačički oktobar, kada se u prostorijama galerije održava izložba najnovijih reprezentativnih radova svih njenih članova. Te slike su poklon galerijskom fondu. Fond slika Galerije naivne umetnosti iz godine u godinu raste. Trenutno njegovo bogatsvo broji više od 800 slika. Kolektiv galerije menja postavku slika svakog meseca, tako da ljubitelji naive imaju uvek čemu da se dive.

Zahvaljujući stvaralaštvu članova Galerije naivne umetnosti, Kovačiciu su tokom ovih godina posećivale razne eminentne ličnosti, među kojima su Fransoa Miteran, Roling Stones, Pele, Ursula Anders, Alen Delon, Franko Nero, Huan Karlos, kao i razni političari, diplomate, glumci, umetnici i godišnje blizu 17 hiljada poštovaoca umetnosti iz celog sveta.

Sjedinjeni u Galeriji naivne umetnosti, slikari nam putem svog likovnog stvaralaštva nude sebe na jedan figurativan način, da bi u nama probudili, ponekad zaboravljeno, možda zaspalo, ono ljudsko u našoj prirodi: čistotu, iskrenost, otvorenost i neposrednost, kako bi barem na tren ponovo očovečili svet.

Karakteristike
Prima rezervacije
Prihvata kreditne kartice
Apple Pay
Isporuka
Boravak napolju
Dobro za decu
Dobro za grupe
Usluga konobara
Pomoć kod prtljaga
Pristup invalidskim kolicima
Ima TV
Dozvoljeno za pse
Prodaja suvenira i poklona
Alkohol
Ima muziku
Karaoke
Parking
Parkiranje vozila
Besplatan Wifi
Pušenje dozvoljeno
Kupatilo
Povezani sadržaji
Galerija naivne umetnosti Kovačica
Masarikova 65, Kovačica, 26210
013661157
Za rođenje naivnog stvaralaštva u Kovačici smatra se 1939. godina, kada bez ikakvog pozna […]
Open Now
Udruženje umetnika Likovni krug
Atelje Kurucić, Lagum br. 10, Novi Sad, 21000
063586747
Pedesete. Zarušene i devastirane, od vojske napuštene prostore na Petrovaradinskoj tvrđav […]
Open Now
Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra
Trg srpskih dobrovoljaca 25, Kikinda, 23300
+381230426508
Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra, sa sedištem u Kikindi, predstavlja ustanov […]
Open Now