Vojvodina Portal
Muzeji i Galerije

Galerija i spomen kuća Save Šumanovića – Šid

U ovoj kući umetnik je proveo ranu mladost i poslednje godine života, i iz ove kuće je 28. avgusta 1942. godine odveden na stratište.

Kuću je sagradio 1867. godine Paja Nikolić za potrebe pivare. Krajem 19. veka, teča Save Šumanovića, dr Dragutin Grčić, otkupio kuću od P. Nikolića.

Mlada porodica Šumanović doselila se u ovu kuću iz Vinkovaca, kada se Milutin Šumanović penzionisao. Sava je tada imao četiri godine. Porodična kuća Šumanovića, u kojoj je smeštena galerija, bila je izdata za potrebe suda.

Prvobitno, kući su pripadala i dva susedna placa gde se nalazio ekonomski deo domaćinstva i objekti za poslugu. Nakon Šumanovićevog povratka iz Pariza, 1930. godine, kuća je prilagođena potrebama umetnika. Sav nameštaj i predmeti izloženi u kući pripadali su porodici. U vreme nacionalizacije nakon drugog svetskog rata, Persida Šumanović je uspela da zadrži kuću i u potpunosti sačuva sinovljev atelje u kom je nastalo preko 600 slika. Gospođa Persida je ovde primila Tita 1965. godine, i u ovoj kući je preminula 1968. godine.

Radno vreme
Ponedeljak-petak: 09.00-16.00 sati
Subota: 9.00-15.00 sati

Cene ulaznica
odrasli: 100 dinara
deca: 50 dinara

Adresa: Šid, Svetog Save 7
Telefon: +381 (0)22 716 825
E-mail: info@savasumanovic.com
Web: www.savasumanovic.com

Pročitajte i

Galerija tapiserija – Petrovaradin

Vojvodina Team

Gradski muzej – Bečej

Vojvodina Team

Galerija „Urbanček“ – Bački Petrovac

Vojvodina Team