Vojvodina Portal
Muzeji i Galerije

Depadans muzeja „Apoteka na stepenicama“ – Vršac

Apoteka na stepenicama” je prva i najstarija apoteka u gradu, otvorena 1784. godine kao “Apoteka kod spasitelja”. Poslednji vlasnik, od 1927. godine, bio je Aleksandar Jovanović, polubrat čuvenog slikara Paje Jovanovića, a kao apoteka je radila do 1971. kada je, kao deo Gradskog muzeja, pretvorena u izložbeni prostor.

U prostoru ovog objekta Gradskog muzeja Vršac je sledeća postavka: prirodnjačka zbirka Gradskog muzeja Vršac koju čine eksponati iz oblasti paleontologije, osteologije kao i ornitologije.

Zahvaljujući Feliks Milekeru koji je od preuzimanja dužnosti kustosa Gradskog muzeja Vršac 1882. godine predano, sa pionirskim žarom prikupljao “starine” fosile ostatke biljnog i životinjskog sveta, ali istovremeno radio i na formiranju kolekcije savremenog biodiverziteta. Današnja Prirodnjačka zbirka vršačkog muzeja može se pohvaliti veoma retkim primercima biljaka i životinja iz različitih perioda njihovog razvoja.

Posebno divljenje predstavlja izuzetno dobro očuvana zbirka prepariranih životinja, nastala krajem XIX i početkom XX veka. Zahvaljujući saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode iz Novog Sada, čiji su stručnjaci obradili najznačajnije primerke kolekcije Gradski muzej Vršac posle više decenija može da predstavi deo velikog bogatstva Prirodnjačke zbirke, koja se svrtava u jednu od najstarijih i najbogatijih u Srbiji.

Zbog renoviranja ne radi do daljnjeg.

Adresa: Stevana Nemanje bb, Vršac
Telefon: +381 (0)13 831 899
Web: www.muzejvrsac.org.rs

Pročitajte i

Galerija tapiserija – Petrovaradin

Vojvodina Team

Banatska soba – Bela Crkva

Vojvodina Team

Gradski muzej – Senta

Vojvodina Team