Vojvodina Portal
Muzeji i Galerije

Banatska soba – Bela Crkva

Škola plus „Dositej Obradović” oformirala je ovu sobu sa idejom očuvanja i negovanja lepe i bogate prošlosti južnog Banata, kao svojevrsan doprinos turističkoj ponudi Bele Crkve. Izašla je pred javnost sa stalnom postavkom, koja pruža sintetičku sliku multietničke prošlosti ovoga kraja. Izloženi predmeti svedoče o prožimanju i zajedničkom životu više kultura prisutnih na području Južnog Banata.

Knjiga utisaka je puna lepih emocija prenetih na papir – prava turistička zanimljivost, po rečima posetilaca. Ova kolekcija živo svedoči o prošlosti Bele Crkve, ljudima, običajima i navikama. Izložba teži da probudi, posebno kod mladih naraštaja interesovanje za Belu Crkvu kao multikulturalnu tačku sa prošlošću, u kojoj se mešaju uticaji mnogih nacija: Slovena, Germana, Mađara, Rumuna, Turaka…

Posetom velikog broja turista iz zemlje i inostranstva ostvaruje ilj da se široj javnosti omogući sagledavanje segmenata kulturnog i istorijskog nasleđa, i o tome stvore individualna znanja, uvidom u materijalnu i duhovnu kulturu ovdašnjeg naroda.

Adresa: NVO “Škola plus”, Trg ruskih kadeta 1 Bela CrkvaTelefon: +381 (0) 61 315 45 99

Pročitajte i

Etno muzej – Češko Selo

Vojvodina Team

Depadans muzeja „Apoteka na stepenicama“ – Vršac

Vojvodina Team

Galerija „Urbanček“ – Bački Petrovac

Vojvodina Team