Vojvodina Portal
Đakonije od mesa za predjelo

Šunka

Šunka je jedan od proizvoda od mesa, koji imaju veliku popularnost u svetu. Sa tradicionalnim evropskim korenima, šunka je namirnica, koja se po pravilu proizvodi od sušenog mesa svinjskog buta ili plećke, kao i od mesa od jelena.

Danas se, međutim, šunka proizvodi od širokog spektra svinjskog mesa od nuta ili plećke, sitnijeg ili krupnijeg mesa, ponekad sa koskom, a ponekad bez. Poslednjih godina popularnost su stekle i šunke od ćurećeg ili pilećeg mesa.

Mada tradicionalni recept za proizvodnju šunke traži da se meso suši u odreženim uslovima, veliki deo proizvoda, koji se danas nude na tržištu su dimljena ili kuvano-domljena šunka. Specijalitet, koji se priprema samo prirodnim sušenjem mesa je cenjeniji i, podrazumeva se, skuplji.

Ima podataka, da se šunka pripremala još u starom Rimu. Još u I veku p.n.e. Marko Terencije Varon opisuje tehnologiju, po kojoj je pravio specijalitet u svom delu „O poljoprivredi“. U Bugarskoj je pripremanje šunke takođe vezano za tradiciju, priznatu u celom svetu.

Pročitajte i

Krvavice

admin

Čvarci

admin

Pihtije

admin